Evităm criza boabelor de cacao printr-un comerț echitabil -- Zazou.ro | Topiţi după ciocolată

Evităm criza boabelor de cacao printr-un comerț echitabil

Fermierii africani nu mai au tragere de inimă să planteze arbori de cacao tineri și se îndreaptă spre producția de cauciuc. Generațiile noi nu văd beneficiile unor producții noi, iar încurajările și proiectele marilor companii nu sunt convingătoare pentru ei, atât timp cât pentru tona de cacao primesc prețuri mici. Iar pentru că noi mâncăm din ce în ce mai multă ciocolată, avem în față o nouă criză a boabelor de cacao.

Din fericire, unii producători s-au îndreptat spre comerțul FairTrade și deja dezvoltă produse bazate pe un comerț echitabil, și se asigură că fermierii primesc prețul corect pentru producția lor. Iar la nivel internațional, aproape 90% din totalul boabelor de cacao vine de la fermele de familie. Numărul celor care depind în mod direct de producţia de cacao pentru a se putea întreţine este de aproape 20 de milioane de persoane.

Recent, Barry Callebaut, o companie care procesează boabe de cacao și oferă materie primă pentru cei mai cunoscuți producători de ciocolată, avertiza că stocurile sunt pe terminate. Ceea ce va duce la un preț mai mare al ciocolatei la raft, în condițiile în care anul acesta prețul a crescut cu aproape 25% față de anul trecut. Mai mult, bolile care au lovit continentul african, precum și cererea din ce în ce mai mare de consum în Asia, au dus la previziuni sumbre pentru 2020 privind stocurile.

Mâncăm mai multă ciocolată și vrem un procent cât mai mare de cacao. Ceea ce e bine, deoarece România are un consum redus de ciocolată pe cap de locuitor. Un român mănâncă aproape 1.9 kg de ciocolată anual. În comparație, un elvețian mănâncă 9 kg de ciocolată anual.

Problema e că ne bucurăm de ciocolată fără să ne gândim la consecințele gesturilor noastre. Iar prin cititul etichetei, al informațiilor de pe spatele ambalajului, identificarea simbolului FairTrade și achiziționarea acestor produse, contribuim la dezvoltarea plantațiilor de cacao. Și ne asigurăm și mai departe un deliciu accesibil.

Facebook   Twitter         RSS
George Toma
George Toma
23 November 2014
SHARE:

TAGS:


Comentarii Facebook


Cum ţi se pare?


       

Fatal error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /hermes/bosnaweb25a/b496/ipg.zazouro/zazou/wp-content/themes/zazouciocolata/comments.php on line 115